Birsalmakert
Sokan nem ismerik ezt a különleges gyümölcsöt. Sokan nem ismerik a jótékony hatásait.
Rendkívül büszkék vagyunk a Péteriben található birsalma kertünkre. A családi pincészet, ahogy a szőlő ültetvényekre, úgy igen csak nagy figyelmet fordít a birsalmafákra is.
De mi is az a birsalma?
A birsalma (latin nevén Cydonia oblonga) egy olyan gyümölcs, amely a rózsa családjába tartozik, a körte és az alma közeli rokona. A birsalma gyümölcsének külseje kissé hasonlít a körte vagy az alma héjára, de az íze és a textúrája teljesen egyedi. A birsalma általában kemény, keserű ízű, és nyersen nem nagyon fogyasztható, de főzve, pépesítve, vagy lekvárnak főzve kiválóan felhasználható.
A birsalma gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, például C-vitaminban, káliumban, rézben és mangánban. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai közé tartozik a gyomor-bél traktus egészségének támogatása, az immunrendszer erősítése és a szabályozása. A birsalma kiválóan alkalmas a cukorbetegek számára is, mert alacsony glikémiás indexű és magas rosttartalmú gyümölcs.
Számos jótékony hatásának köszönhetően csodanövényként emlegetik, azonban kevesen ismerik ezeket:
Egészségmegőrző hatású vitaminbomba
Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Naponta egy alma, az orvost távol tartja. –ismered ezt a mondást? No, akkor napi egy birsalma az orvost munkanélkülivé teszi – mondom én.
Jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, B9-, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P-) vitamint, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium található benne jelentős mennyiségben.
Méregtelenítő, emésztést segítő gyümölcs a kiemelkedően magas pektintartalma miatt.
Ez a tulajdonsága nagyon egyedivé és szerethetővé teszi a birsalmát. De nézzük meg, hogy mi is ez az anyag.
Birsalma pektin:
A nem teljesen érett gyümölcsök héj alatti részében található a legnagyobb mennyiségben. Tulajdonképpen vízben oldódó rost, ami a növényi sejtfalban és szövetben megtalálható. Vízzel keveredve kocsonyás, sűrű anyagot alkot. Élelmi rostként az emésztőrendszer egészséges működését segíti elő.
Az összes gyümölcs közül a birsalmában van szinte a legmagasabb mennyiségben a pektin, ezért lehet sűrű lekvárt, illetve birsalmasajtot készíteni belőle úgy, hogy nem kell hozzá semmilyen plusz zselésítő adalék. Ez az anyag felelős azért, hogy a lekvár kemény, szilárd legyen.
A pektin hatása: gyümölcsízek, dzsemek esetén a megfelelően sűrű, kocsonyás állag eléréséért felelős anyag. Erről kicsit később még részletesen fogok írni.
Most nézzük inkább azt, hogy mi a pektin élettani hatása:
A szervezetünkbe kerülve a gyomorban megköti, magába szívja a vizet, térfogata növekszik. Teltségérzetet okoz, ami miatt úgy érezzük jóllaktunk, tele a hasunk. Tehát a fogyókúrában is nagy segítségünkre lehet.
Hasmenés vagy székrekedés esetén is hatásos, mert optimalizálja a széklet állagát. Jó szolgálatot tesz emésztési problémák esetén, hiszen javítja a tápanyagok maximális felszívódását és ballasztanyagként működik. Rengeteget hallani manapság a rostszegény táplálkozás miatt fellépő gondokról, szinte népbetegségnek számít. Miért alkalmaznánk mesterséges anyagokat, amikor van erre természetes módszer is. Mivel a birsalma rengeteg rostot tartalmaz, ezért mindenképpen ajánlott a fogyasztása akár napi szinten. Az emésztési panaszok hatékony ellenszere. Segíti a szervezet anyagcsere folyamatait optimális állapotba hozni.
Méregtelenítő hatású: a bélben megköti az ártalmas anyagokat és segíti azok kiürülését. Tulajdonképpen egy védőréteget alakít ki a bél nyálkahártyáján, így a kórokozók nem tudnak megtapadni. Elősegíti a nehézfémek és esetleg más káros anyagok gyors kiürülését a szervezetből. Intenzíven tisztítja a beleket.
Gyulladáscsökkentő hatása révén nyugtatja a bélrendszert.
Képes csökkenteni akár a vércukorszintet és a koleszterinszintet is.
Manapság igen sok termék kerül forgalomba, amit az almapektinből állítanak elő. A birsalmában még több pektin található, mint az almában, tehát a hatása még erőteljesebb lehet.
Fáradtság, koncentrációs panaszok esetén is segíthet a birsalma.
Gondolj rá, mert lehet, hogy egyszerűen vashiány miatt vagy állandóan álmos, levert. Főleg nőknek kifejezetten ajánlott a magas vastartalma miatt. Miért fogyasztanál mesterséges vas tartalmú készítményeket, amikor természetes megoldás is van erre. Köztudott, hogy a nők a menstruáció folyamán rengeteg vasat veszítenek, ezért érdemes azt visszapótolni. A szervezet a vas hiányát igen gyorsan jelzi: állóképesség csökkenése, energiaszint csökkenése, sápadt bőr, töredezett haj és körmök, kirepedezett ajkak. Ha ilyesmit tapasztalsz, érdemes birsalmával készült ételt fogyasztani.
Egy birsalma fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt.
A C-vitamin nagymértékben energetizálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert, az általános egészségi állapot javításában játszik alapvető szerepet. Antioxidáns hatásának köszönhetően segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől, segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatásos lehet magas vérnyomás esetén, javítja a vas felszívódását. A C-vitamin fontosságáról könyvek íródtak, ma már általánosan elfogadott, hogy szükség van rá, akár természetes formájában, akár mesterségesen előállított anyagok által a szervezetbe bevinni. Igaz, hogy a legtöbb C-vitamin a nyers gyümölcsökben van, de még feldolgozott formában is jelentős mennyiség marad a birsalmás készítményekben.
– Izületi fájdalmak, reuma esetén is hatásos lehet, hiszen alkalmas a szervezet méregtelenítésére és a káros anyagok megkötésére.
– Vérnyomásproblémáknál és a szívműködés szabályozásánál is jótékony hatású, magas kálium és magnézium tartalma miatt.
– Erős vírusölő és baktériumölő hatása miatt már a középkorban is használták betegségek gyógyításánál.
– Alacsony az energiatartalma (60 kcal 100 grammban). Fogyókúrák kiegészítő elemeként igen hasznos lehet.
– Antioxidáns hatású, semlegesíti a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket, lassítja az öregedési folyamatot, és persze segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
– Görcsoldó hatása révén akár a menstruációs fájdalmakat is enyhítheti. Ezt a tulajdonságát a megfigyelések alapján a népi gyógyászatban is régóta használják.
– Erősíti az immunrendszert, hiszen a méregtelenítő hatása mellett rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Összességében megállapíthatjuk, hogy a birsalma vitamintartalma igen jelentős.
Ha felkeltettem az érdeklődésed, nézz szét a birsalma receptek között, hiszen birsalmasajt, befőtt és lekvár készítésén kívül becsempészhető akár pitébe, bejglibe desszertként, párolt káposztába köretként.
A birsalmát késő ősszel szüreteljük, akárcsak a szőlőt, családi körben. Gyakran kötjük össze a szüreteket családi eseményekkel, nagy társaságban ünnepléssel karöltve folyik a munka.
/ Az összefoglaló az interneten elérhető, más oldalak tartalmából készült./